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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
22/10/2018 |
Data da última atualização: |
22/10/2018 |
Autoria: |
SALES, L. R.; SILVA, G. N. da; SIQUEIRA, R. H. da S.; CARNEIRO, M. A. C.; FAQUIN, V. |
Afiliação: |
Luciane Reis Sales, Departamento de Ciência do Solo/Universidade Federal de Lavras - UFLA; Geanderson Nascimento da Silva, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano; Raphael Henrique da Silva Siqueira, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano; Marco Aurélio Carbone Carneiro, Departamento de Ciência do Solo/Universidade Federal de Lavras - UFLA; Valdemar Faquin, Departamento de Ciência do Solo/Universidade Federal de Lavras - UFLA. |
Título: |
Arbuscular mycorrhizal fungi on the biomass and nutrition of Urochloa decumbens at different soil densities. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 8, p. 943-951, Aug. 2018 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Influência de fungos micorrícos arbusculares na biomassa e na nutrição de Urochloa decumbens em diferentes densidades do solo. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the influence of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) on the accumulation of shoot and root biomass and on the nutrient contents of Urochloa decumbens grown in soils with different densities. The experiment was carried out in a randomized complete block design, in a 4x2 factorial arrangement: four soil densities (1.0, 1.2, 1.4, and 1.6 kg dm-3) with and without inoculation of AMF, with four replicates. The biomass accumulation (dry matter weight of shoot and roots) and macroand micronutrient contents of U. decumbens were determined at different soil densities. The mycorrhizal colonization of the plants was evaluated, and the number of mycorrhizal spores present in the soil was determined. The biomass accumulation of shoot and roots and macro- and micronutrient contents, as well as the number of mycorrhizal spores in the soil, were negatively affected by the increase in soil density. Only root biomass increased with AMF inoculation. There was no interaction between soil density and inoculation for shoot and root biomass accumulation. Arbuscular mycorrhizal fungi influence the accumulation of biomass in the roots and of N and Ca contents in the shoots of Urochloa decumbens even at the highest soil densities. |
Palavras-Chave: |
AMF; Dry matter; Macro and micronutrients; Macro e micronutriente. |
Thesagro: |
Compactação do Solo; Matéria Seca. |
Thesaurus Nal: |
Soil compaction. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/184852/1/Arbuscular-mycorrhizal-fungi-on-the-biomass.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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4. | | SALES, L. R.; SILVA, G. N. da; SIQUEIRA, R. H. da S.; CARNEIRO, M. A. C.; FAQUIN, V. Arbuscular mycorrhizal fungi on the biomass and nutrition of Urochloa decumbens at different soil densities. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 8, p. 943-951, Aug. 2018 Título em português: Influência de fungos micorrícos arbusculares na biomassa e na nutrição de Urochloa decumbens em diferentes densidades do solo.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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6. | | CARVALHO, E. S. S. de; BARROS, A. P. A.; SILVA, G. N. da; SILVA, T. M.; BIASOTO, A. C. T. Teores de compostos fenólicos, antocianinas e capacidade antioxidante de vinhos tintos tropicais elaborados com as uvas Alicante Bouschet, Tempranillo e Touriga Nacional. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 26., 2019, Juazeiro, BA/Petrolina, PE. Fruticultura de precisão: desafios e oportunidades - anais. Petrolina: Embrapa Semiárido: UNIVASF: SBF, 2019. p. 2923-2926.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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